Testele de neutralizare sunt kituri rapide, bazate pe o reacție colorimetrică care se dezvoltă în prezența substanțelor alcaline adăugate în lapte, zer sau smântână lichidă. Falsificarea laptelui sau a derivatelor sale cu agenți de neutralizare este în mod normal o fraudă făcută pentru a ascunde variația acidității titrabilă și a pH-ului la laptele prost conservat, ceea ce are ca si consecință o creștere bacteriană mare. Prin urmare, o astfel de alterare are scopul de a corecta aceste valori, în scopul de a pretinde că laptele este proaspăt muls sau perfect conservat.

Utilizarea testului de neutralizare este destinat pentru verificarea imediată a adăugării de agenți de neutralizare, cum ar fi NaOH, KOH, carbonați, bicarbonați, amoniac și alți compuși alcalini, în orice fel de lapte sau în derivatele sale, fără a fi nevoie de substanțe chimice sau consumabile suplimentare.

Testul de neutralizare se bazează pe o componentă chimică colorimetrică, prin schimbare de culoare, care are loc la o valoare a pH-ului ușor mai mare decât cea a laptelui proaspăt. Variantele de lapte proaspăt, vechi sau prost conservat, fără nici un adaos de neutralizatori, sunt caracterizate de o valoare a pH-ului și de un nivel de aciditate care nu provoacă nici o reacție colorimetrică testului. Dimpotrivă, atunci când se adaugă agenți de neutralizare sau compuși alcalini, laptelui vechi sau laptelui prost conservat, (chiar dacă acestea depășesc nivelul de aciditate din cauza creșterii bacteriene a probei), reacția colorimetrică are loc imediat și dă un rezultat clar și neechivoc.

Kit-ul include tot ce este necesar pentru a efectua testul pe probe de lapte si interpretarea rezultatelor, în funcție de culoarea soluției din eprubetă.