Antibioticele au fost utilizate de-a lungul timpului pentru tratamentul bolilor infecţioase ale animalelor precum sunt mastitele la vaci. Tendinţa din ultimii ani a fost intensificarea tratamentelor cu antibiotice, lucru care a dus la o sensibilitate mare a animalelor la boli. În mod normal, laptele vacilor tratate cu antibiotice trebuie izolat o anumită perioadă si nu poate fi dat spre procesare sau consumului uman. Perioada normală de carantină este de 4-5 zile, dar aceasta poate varia în funcţie de tipul de antibiotic folosit şi de dozajul acestuia.

Reziduurile de antibiotice pun o problemă majoră industriei lactatelor pentru că pot inhiba culturile starter în timpul fabricării iaurtului şi a brânzei. Acest fenomen poate provoca pierderi mari fabricilor de lactate. La fel de importante şi mult mai grave sunt consecinţele care afectează sănătatea umană. Reziduurile pot duce la formarea antibiorezistenţei, apariţia alergiilor şi a hipersensibilităţii. Pentru fabricile de lapte este foarte important să aibă la îndemână un test pentru detectarea antibioticelor din laptele recepţionat, care ar putea inhiba culturile starter folosite în procesarea laptelui şi care au influenţe negative asupra sănătăţii omului.


MTC ROMÂNIA reprezintă pe piaţa românească firma Sacco-Clerici, o importantă companie italiană producatoare de ingrediente alimentare: culturi starter (DVS si bulk), culturi probiotice, culturi de protecţie, cheaguri precum şi echipamente de laborator.
btext2
MTC ROMÂNIA pune la dispoziţia fabricilor de prelucrare a laptelui, kitul de detectare a rezidurilor de antibiotice . Este un kit de testare rapidă care ajută la determinarea prezenţei antibioticelor în lapte, cu rezultate separate pentru fiecare familie de antibiotice. Testul nu necesită utilizarea incubatorului. Acesta se remarcă prin: rapiditatea obţinerii de rezultate (aprox. 7-10 min) şi complexitatea şi acurateţea acestora. O altă particularitate a acestor teste este faptul că evidenţiază atât urmele de β-lactami cât şi cele de tetracicline, fiind astfel una dintre cele mai eficiente soluţii de pe piaţa autohtonă.

Alături de testele pentru determinarea antibioticelor, MTC ROMANIA oferă fabricilor de lapte soluţii pentru verificarea pasteurizării corecte a laptelui, oferind drept suport două tipuri de teste rapide.

• Testele rapide pentru fosfataza alcalină se bazează pe determinarea activității fosfatazei alcaline care este complet inactivată la un tratament termic corect în procesul de pasteurizare (70 ̊ C timp de 10 sec. sau 63 ̊ C timp de 30 min.). In urma reacţiei rezultă o schimbare de culoare.
• Testele rapide pentru peroxidază, bazate pe o enzimă prezentă în laptele crud, în mod natural. Acestă enzimă nu este denaturată prin pasteurizarea corectă, dar este denaturată prin tratamente termice puternice – fierbere sau tratament UHT. Testul este menit să determine dacă laptele crud a fost fiert înainte de a fi livrat spre punctele de prelucrare sau dacă temperatura de pasteurizare a fost prea ridicată.

Vă stăm la dispoziţie pentru informaţii suplimentare şi pentru comenzi, Simina Ghirean, tehnolog